Dron nadzire zdravlje cvatućih dalija u vrtu.

🌱🌺Upute za održivu proizvodnju i sadnju dalija u gomolju u Agroflori by Gardens 🌺🌱

Dragi ljubitelji vrtlarstva, danas je poseban dan u našem vrtu. Pred nama je zanimljiva misija - sadnja dalija u gomolju na četiri parcele u Dubravi unutar Vrtnog centra Agroflora by Gardens. Pridružite nam se u ovoj avanturi i saznajte više o održivim metodama sadnje i uzgoja ovih prekrasnih cvjetova. 💪🌼

Cilj nam je primijeniti četiri metode održive proizvodnje i sadnje dalija u gomolju na dvije parcele, svaka veličine 15x15 metara (oko 225 m2). Naš multidisciplinarni tim, uključujući stručnjake iz Qtecha i Agroflore, predan je ovom projektu, dok ja nadgledam tehničke aspekte operacije.

 

Robotska ruka metodički sadi lukovice dalija u zemlju.

1️⃣ Faza pripreme: 🌏

Teren je bio pažljivo pofrezan kako bi bio optimalno pripremljen za sadnju. Naše metode sadnje su odabrane u skladu s analizom tla i vremenskim uvjetima, s ciljem postizanja najveće efikasnosti po kvadratnom metru i broju dalija.

U ovom dijelu procesa, pažljivo planiranje i preciznost su ključni. S obzirom na površinu naših parcela od 225 m2, pristupili smo pripremi tla s detaljnim strateškim pristupom.

Analiza tla: 🔬

Prvi korak u pripremi je analiza tla. Poslali smo uzorke tla na laboratorijsko testiranje kako bi dobili detaljne informacije o sastavu tla - pH vrijednosti, koncentraciji hranjivih sastojaka i organske tvari, kao i teksturi tla. Ovi podaci su neophodni za odabir najbolje metode sadnje i održavanja dalija.

Priprema tla: 🚜

Nakon što smo dobili rezultate analize tla, tlo je bilo pažljivo pofrezano. Ovo je ključan korak u pripremi tla jer poboljšava strukturu tla, omogućava bolju cirkulaciju zraka, vode i hranjivih sastojaka, te pruža optimalne uvjete za rast korijenova dalija.

Planiranje sadnje: 📋

S obzirom na rezultate analize tla, planirali smo strategiju sadnje. Obzirom na veličinu parcele, naš tim stručnjaka procijenio je optimalnu gustoću sadnje kako bi se postigla maksimalna produktivnost, ali i zadržala zdrava i održiva proizvodnja. Ovo uključuje razmatranje prostora između biljaka, dubine sadnje gomolja i rasporeda sadnje.

Organizacija tima: 👥

Naš multidisciplinarni tim sastoji se od stručnjaka iz različitih područja - od tehničkih inženjera, agro stručnjaka do radnika na terenu. U ovoj fazi, zadatak svakog člana tima je jasno definiran kako bi proces pripreme bio što učinkovitiji.

Ova faza pripreme je presudna za uspjeh cijelog projekta. Slijedeća faza, sadnja, započinje čim se ovaj temeljni rad završi. 🚀🌱

 Simpatičan robot brine o stakleniku punom cvjetajućih dalija.

2️⃣ Faza sadnje: 🌱

Nakon što smo odabrali metodu sadnje, gomolji dalija su posađeni u tlo. Korištenje naprednih tehnika sadnje osigurava optimalan početak rasta biljaka, čime se smanjuje gubitak biljaka i osigurava visok stupanj uspješnosti.

Faza sadnje je središnja etapa ovog procesa, a pravilno provedena sadnja ključ je za uspješan uzgoj dalija. S obzirom na specifičnosti dalija, ova faza zahtijeva preciznost i pažnju na detalje.

Odabir gomolja: 👀🥔

Prvi korak u fazi sadnje je odabir gomolja. Gomolji dalija koji se koriste za sadnju moraju biti zdravi, bez znakova bolesti ili oštećenja, i imati barem jedan „oko“ iz kojeg će izrasti nova biljka.

Raspored sadnje: 📏🌼

Gomolji se sade prema unaprijed određenom planu, s obzirom na optimalnu gustoću sadnje. To znači da se mora voditi računa o tome da svaka biljka ima dovoljno prostora za rast i razvoj. Prilikom sadnje gomolja, dubina je bitna - gomolji dalija se obično sade na dubinu od 15-20 cm.

Mehanizacija: 🚜💪

Za sadnju gomolja koristili smo specijaliziranu mehanizaciju koja omogućuje brzu i preciznu sadnju. Strojevi koje koristimo prilagođeni su specifičnostima naše parcele, a njihova upotreba znatno ubrzava proces sadnje i povećava efikasnost.

Timski rad: 👫🌱

Naš tim stručnjaka iz Qtecha i Agroflore aktivno sudjeluje u procesu sadnje, nadzire rad strojeva, pravilno postavlja gomolje i provjerava kvalitetu sadnje. Svaki član tima ima jasno definiranu ulogu u ovom procesu kako bi se osiguralo da sve teče bez problema.

Nakon što je sadnja završena, prelazimo na sljedeću, jednako važnu fazu - navodnjavanje i održavanje. 💦🌿

3️⃣ Faza održavanja: 💧

Svaka parcela opremljena je sofisticiranim sustavom navodnjavanja kap po kap koji održava optimalnu vlažnost tla. Osim toga, možemo po potrebi primijeniti i sustav kišenja. Voda se dobavlja iz tri različita izvora - kišnice, bunara sa vodom bogatom željezom i gradskog vodovoda. Kombinacija ovih izvora omogućava nam da prilagodimo sastav vode potrebama biljaka.

Faza održavanja započinje čim se gomolji posade i nastavlja se sve dok dalije ne dostignu svoju punu veličinu. Ova faza zahtijeva redovitu i stalnu pažnju kako bi se osigurao zdrav i bujan rast dalija.

Qtech robot za održavanje rezanog cvijeća

Navodnjavanje: 🚿💧

Pravilno navodnjavanje ključno je za rast dalija. Gomolji se zalijevaju neposredno nakon sadnje kako bi se potaknuo proces klijanja. Dalje, zalijevanje treba biti redovito i umjereno, vodeći računa da se izbjegne prekomjerno zadržavanje vode koje može dovesti do truljenja gomolja. Koristimo sustav kap po kap za precizno i učinkovito navodnjavanje, a na izbor je dostupan i sustav kišenja.

Nadzor rasta: 🌱🔍

Nadzor rasta dalija provodi se redovito kako bi se pratila njihova dobrobit i identificirale eventualne probleme u najranijoj fazi. Svi članovi tima imaju odgovornost za nadzor rasta dalija u njihovoj skrbi.

Gnojidba i zaštita: 🧴🌼

Dalije se redovito hrane odgovarajućim gnojivima kako bi se osigurao optimalan rast. Također, preventivne mjere zaštite primjenjuju se kako bi se izbjegle bolesti i štetnici koji bi mogli ugroziti dalije.

Efikasnost po m² i broju dalija: 📊🌸

Kroz svaku fazu procesa, od sadnje do održavanja, stalno se prati efikasnost po m² i broju dalija. Ovo omogućava da se procijeni uspješnost metode sadnje i da se uoči gdje mogu biti napravljeni daljnji poboljšanja.

Pod stalnim nadzorom našeg tima stručnjaka, dalije će rasti i cvjetati, spremne za prodaju u našem vrtnom centru kao predivno rezano cvijeće. 🌷🌸

Nakon što je završen cijeli proces, naše parcele će biti ukrašene prekrasnim dalijama raznih boja, koje će biti dostupne za prodaju u našem vrtnom centru kao rezano cvijeće. S nadom da će ove informacije biti korisne, radujemo se vašoj posjeti Vrtnom centru Agroflora by Gardens. 🌺🏵️ #DalijeUAgroflori #OdrživaProizvodnja #agroflora #qtech #timskirad

Natrag na blog

Ostavite komentar